lørdag den 19. juli 2014

5 udbredte faldgruber ved privatlån

De fleste har selv prøvet det eller kender en nær ven, der har begået en stor fejl. De har gældsat sig for hård, optaget et privatlån forhastet eller taget andre dårlige beslutninger.

Der er mange faldgruber inden for låntagning, herunder private der vælger at tegne et privatlån på nettet. Vi ønsker at spare dig for pinen, ved at fortælle dig om 5 udbredte faldgruber. Fejl du helt sikkert bør undgå som forbruger. Tro os, det vil spare dig mange hovedpiner! Se de 5 faldgruber her.


1. Ingen plan for lånet

De er overraskende få danskere, der reelt har en god og holdbar plan for lånet. Mange har den overbevisning, at man bare kan låne 50.000 kr. og så bare betale dem tilbage løbende. 

Det er sådan det fungerer, JA, men der er langt fra teori til praksis. For har du et rådighedsbeløb der passer til dine månedlige afdrag? Hvis ikke vil du hurtigt opleve en meget presset privatøkonomi. 

Det kan endda være at du fejler i den månedlige tilbagebetaling, fordi din indkomst ikke er stor nok. Så få lagt en plan for hele dit privatlån. Hvis dit månedlige afdrag er fx. 4.000 kr., skal du sikre dig at dit budget kan bære det. Man bør derfor have lavet et budget for ALLE indtægter og omkostninger inden lånet tegnes. 

2. For stort et lånebeløb

En anden faldgrube er, at du vælger et for stort lånebeløb. Kan gøre låneomkostninger større end nødvendigt og rammer din privatøkonomi i sidste ende. 

Du bør derfor kun låne præcis det beløb du har behov for, til dit nye køkken, en ombygning eller hvad du nu planlægger. Et stort beløb kan tilmed gøre de månedlige afdrag for store, hvis du ikke får valgt en passende løbetid.

3. Ugennemtænkt og dumt

Det her er en faldgrube der dækker alle lånetyper generelt. Det er blevet nemt og hurtigt at låne på nettet. Specielt efter udbyderne er begyndt at svare på ansøgning inden for 1 time. 

Selve ansøgningen kan udfylde på 5 minutter og kan underskrives samme dag via NemID, ved godkendelse. Alt dette gør det markant nemmere at lave et ugennemtænkt og dumt privatlån. 

Forhastede lån er aldrig gode og er typisk forbundet med fejlbeslutninger, eller for høje omkostninger. 


4. Privatlån uden et fornuftigt formål

Den fjerde faldgrube er at du tegner et privatlån uden et godt formål. Det fint nok at have brug for penge til bryllup, renovering og andre initiativer .

Det kan hurtigt give god mening på den ene eller anden måde. Der er fx. ingen der gider at holde bryllup om vinteren. Så visse formål er gode nok. 

Men at låne 10-15.000 for at kunne tage familien med på ferie, eller købe et nyt dyrt ur, det bør gennemtænkes 2 gange. Det kunne jo være det var smartere at droppe det eller spare op over de næste 3-4 måneder.

5.  Forkert fokus i sammenligningsprocessen

Sidst så er dit fokus i sammenligningen af diverse lånetilbud meget vigtigt. De fleste danskere ved ikke hvad ÅOP er for et begreb og kigger derfor udelukkende på renten. 

Nu er det bare sådan, at stiftelsesomkostninger og gebyrer kan udgøre en væsentlig del af lånets omkostninger. Så den laveste rente er ikke altid lig med det billigste privatlån. 

Hold derfor øje med ÅOP (de samlede omkostninger i procent) for at undgå et forkert valg, der vil koste dig flere penge end nødvendigt. Finanstilsynet giver dig en helt præcis definition af begrebet ÅOP. 

Husk vores 5 faldgruber, så du ikke bliver den næste der havner i fælden. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar