torsdag den 20. august 2015

De økonomiske perspektiver i Danmark

Privatlån-bloggen ser i denne omgang nærmere på de økonomiske perspektiver i Danmark. For de har en påvirkning på lånemarkedet generelt og så har vi fået en ny Finansminister, siden vi skrev på bloggen sidst.

Folketingsvalget har medført et helt nyt politisk landskab. Den tidligere røde regering bestående af Socialdemokratiet og De Radikale er blevet erstattet af en smal regering udelukkende bestående af Venstre med Lars Løkke Rasmussen i front.


Folketinget er blevet besat af en række ministre fra Venstre, og vi går en ny tid i møde med nye politiske taktikker og handlinger. Finansministerposten er blevet besat af Claus Hjort Frederiksen, der har overtaget pladsen for socialdemokratiske Bjarne Corydon.

Hvad vil den nye finansminister?

Claus Hjort Frederiksen er ikke den nye dreng i klassen, han har været i dansk politik i mange år, og posten som finansminister er heller ikke ny for ham. Fra 2009 til 2011 sad han som minister for finansministeriet og var inden det beskæftigelsesminister fra 2001 til 2009.

 Claus Hjort er ikke kommet med mange nye udspil endnu. Folketinges sommerferien er netop overstået og nu kommer der snart gang i de politiske udspil igen. Finansministerens mest markante udspil indtil videre har været, at melde ud, at han vil fremlægge alle budene i den omdiskuterede Dong-sag. Sagen skaffede den tidligere regering en del kritik, og Claus Hjort vil nu prøve at afslutte sagen ved at klarlægge alle oplysninger for offentligheden.

 Der er ingen tvivl om, at Claus Hjort Frederiksen største opgave i 2015 vil være at prøve at få Danmark på bedre økonomisk kurs. Overordnet set er landet i fremgang, der er langt færre ledige på arbejdsmarkedet end for få år tilbage.

Det er en rød regering, der sidder bag de sidste par års politiske udspil, og derfor ligger der et krav hos Claus Hjort om at videreføre udviklingen. Uden en flertalsregering kan Claus Hjort støde på problemer med hensyn til at gennemføre Venstres økonomiske planer. Regeringen bliver nødt til at finde flertal for beslutninger på tværs af den politiske skala.

Mindretallets betydning for finanspolitikken

DF’s netop erhvervede mange stemmer gør, at de har en stor magt i folketinget. På trods af deres placering til højre på den politiske skala, er deres økonomiske politik i mange tilfælde præget af den røde tankegang. Derfor vil det sandsynligvis blive svært for Venstre og finansministeren at gennemføre nye tiltag, uden at måtte gå på kompromis inden for andre områder.

Claus Hjort Frederiksen ser altså en tid i møde som finansminister med mange udfordringer, og det er spændende at se, hvordan han kommer uden om begrænsningerne, Venstre har i form af en mindretalsregering.

Mindretallet må forventes at få betydning for finanspolitikken, men det bliver interessant at se i hvilken retning.

Hos Økonomia kan du læse mere om de økonomiske perspektiver for 2015, med særligt fokus på BNP-vækst og privatforbruget. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar