tirsdag den 8. december 2015

10 råd til en sund ungdomsøkonomi

Det kan være svært for mange unge, at få økonomien til at hænge sammen. Især studerende på SU, der ikke har tid til at tage et arbejde med faste arbejdstider, oplever, at kontoen går i minus måned efter måned.

Er du en af de unge, der har svært ved at overskue økonomien, er det en god idé at læse med her.

1. Læg et budget

Det er en god idé at lave et budget over de penge, du skal bruge i løbet af måneden. Husk at medregne uforudsete udgifter, på den måde er det lettere at overskue økonomien, og du lægger mærke til det, hvis du pludselig bruger for mange penge på et af områderne.

2. Meld dig ind i en a-kasse

Er du studerende, er det for det meste gratis at melde sig ind i en a-kasse. Det kan betale sig, når du er færdiguddannet, hvis du er uheldig ikke at finde arbejde med det samme.

Se a-kasseoversigt her og meld dig ind gratis som studerende.

3. Få en forsikring

Selvom det kan virke som en irriterende udgift, kan det betale sig i det lange løb, at få en forsikring. Bliver din cykel stjålet eller din mobil ødelagt, kan det være svært at finde plads til at erstatte det, du pludselig står og mangler, i budgettet.

Husk, at indtil du fylder 22 er du stadig dækket af dine forældres indboforsikring, selvom du er flyttet hjemmefra.

Tjek og sammenlign forsikringer via Comparo.

4. Køb tilbud

Gå altid efter tilbuddene, når du handler. Der er mange penge at spare i det lange løb. Du kan enten holde øje med tilbuddene i reklamerne, eller du kan tjekke dem på nettet eller via en app.

5. Lav en madplan

En madplan hjælper dig til at bruge mindre penge på mad og indkøb, og du kan være sikker på, at du overholder dit indkøbsbudget.

6. Download en app

Der er forskellige apps, der hjælper dig med at holde styr på, hvad du bruger dine penge på. Går du i minus hver måned, kan det være en rigtig stor hjælp at finde ud af, hvilke områder, du bruger alle dine penge på, for at undgå det næste måned.

Se også: 10 tips til en sundere privatøkonomi

7. Hop på cyklen

Der er mange penge at spare, hvis du tager cyklen i skole, på arbejde, i byen og hjem til vennerne i stedet for offentlig transport.

8. Brug billig busser og fællestransport

Skal du tværs gennem landet, måske fra Århus til København, er det en god idé at tage en bus i stedet for toget, da det næsten altid er meget billigere. Du kan også finde hjemmesider, der tilbyder lift online, eller du kan bestille din togbillet i god tid og håbe på at finde en billig billet.

9. Undgå impulskøb

Mange unge mister penge på impulskøb, når de ’bare lige skal kigge’ i butikker. Køb kun tøj og sko, når du har brug for det, og medregn det i dit budget.

10. Spar penge op

Er du heldig at få et sommerjob, hvor du tjener mange penge, kan du få ekstra vagter i julen eller er du bare i gang med at arbejde i dit sabbatår, er det en rigtig god idé at spare noget af din løn op til når du knokler med studierne på SU, i stedet for at bruge alle pengene med det samme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar